Надбудову на памʼятці архітектури на вулиці Володимирській ніяк не демонтують, хоч відповідний припис видали ще в червні 2023-го. Будинок розташований в історичному ареалі Києва, у межах буферної зони обʼєкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Софія Київська».

Департамент охорони культурної спадщини КМДА разом із поліцією й департаментом міського благоустрою провели на локації інспекцію, коментує The Village Україна в.о. директорки департаменту охорони культурної спадщини КМДА Ірина Черненко. На горищі виявили «ознаки будівельно-ремонтних робіт», там, зокрема, присутнє обладнання й будматеріали. Утім, самовільно зведену надбудову поки не демонтують.

(Будинок на Володимирській під час проведення будівельних робіт у червні 2023-го. Фото: Євгенія Кулеба)

Добудова повноцінного поверху на додаткові чотири метри порушує розпорядження КМДА щодо висотності будівництва в центрі Києва, максимальна висота – 27 метрів. Будинок перебуває на утриманні й обслуговуванні ОСББ «Крит».

У КМДА кажуть, що проєктної документації за адресою не узгоджували, дозволів на виконання робіт також не надавали. На порушника наклали фінансові санкції, однак «Крит» їх не виплатив, судова справа в ОАСК (тепер уже КМОАС) триває.

Будинок на Володимирській станом на середину липня 2023-го. Фото: The Village Україна

Власником будинку є грецький бізнесмен Літінас Іоанніс Константінос, який управляє будинком через ОСББ «Крит» і «Мєкас Інвестмент Л.В.». Іоанніс був «почесним консулом» України на острові Крит, у 2016 році його затримали в Греції за організації кримінальної групи, яка займалася фінансовими махінаціями, однак йому вдалося уникнути увʼязнення. Серед судових справ уже в Україні, зокрема, є невиплата боргу за використання електроенергії в будинку на Володимирській.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Будинок на вулиці Володимирській, 4, звели в 1860-ті роки висотою у два поверхи. У 1890-ті будівлю добудували до чотирьох поверхів. У 2007 провели реконструкцію з надбудовою, під час якої на памʼятці архітектури зʼявилися атиковий і мансардний поверхи. Пізніше надбудували ще один поверх.

Ще в липні 2020 року інспекція встановила, що на дворовому й бічному фасадах будинку змонтовані будівельне риштування, також здійснюються будівельно-ремонтні роботи на фасадах будинку.

У 2021 році Окружний адмінсуд Києва (ОАСК) зобовʼязав ОСББ «Крит» зупинити всі будівельні роботи. Утім, уже у 2023-му на даху памʼятки архітектури знову почали зводити надбудову. Схожі незаконні конструкції зʼявилися на будівлі у 2021 році, тоді їх демонтували. Власник заявляв, що намагався уникнути підтоплень від дощів і снігопадів, встановивши споруду на даху, однак «зрозумів, що був неправий», повідомляли в районній адміністрації.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі