Колишньому директору КП «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд Києва» повідомили про підозру в Подільській окружній прокуратурі, пише Київська міська прокуратора.

Підозру оголосили за частиною 2 статті 367 Кримінального кодексу, тобто «службова недбалість, що спричиняє тяжкі наслідки». Йому загрожує позбавлення волі на строк від двох до пʼяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю (на строк до трьох років) і зі штрафом від 250 до 750 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян чи без нього.

У чому суть справи

За розпорядженням КМДА на Поштовій площі мали провести реконструкцію транспортної розвязки. КП «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд Києва» уклала договір на виконання цих робіт із приватною фірмою.

Але слідство встановило, що в межах «реконструкції» насправді будували ТЦ і пять ресторані без відведення земельних ділянок. Це порушення закону «Про регулювання містобудівної діяльності» й земельного законодавства.

Згідно з висновком експерта, територіальній громаді Києва завдали збитків на суму більше 73,6 мільйона гривень. Зараз підозрюваному обирають запобіжний захід.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Наприкінці липня 2022 року Верховний Суд заборонив будувати ТЦ замість транспортної розв’язки на Поштовій площі. Перед цим позов про скасування містобудівних умов й обмежень на забудову Поштової площі задовольнили в судах першої й апеляційної інстанцій.

Дозвіл на будівництво «Хенсфорд Україна» отримала від КМДА у 2013 році. Але під час будівельних робіт у 2015 році під землею знайшли стародавню вулицю часів Київської Русі з артефактами доби, зокрема зброєю й княжими печатками ХІ–ХІІ століть. Активісти наполягали на продовженні археологічних дослідженні і створенні музею.

Розкопки тривали до 2017 року, але через брак фінансування їх довелося призупинити. Тоді на сайті КМДА зареєстрували петицію з вимогою продовжити розкопки, вона набрала достатню кількість голосів для розгляду.

На створення музею КМДА виділили 27 мільйонів гривень. Але Київрада не підтримала розірвання угоди із забудовником. Мер Києва повідомив, що для припинення інвестиційного договору від 2013 року між КМДА й компанією «Хенсфорд-Україна» немає юридичних підстав, а розірвання договору із забудовником може призвести до судових позовів зі сторони компанії. Експозицію з артефактами пропонували розмістити в Гостиному дворі.

У 2018 році Київрада таки підтримала проєкт рішення-копроміс, яке передбачало одночасно зведення ТРЦ й проведення розкопок.

У 2019 році історичну частину Києва біля Поштової площі визнали пам’яткою археології й історії національного значення.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі