29 листопада Київрада підтримала проект рішення, який передбачає припинення або суттєву зміну інвестиційного договору із забудовником, який хотів звести торговельний центр на Поштовій площі.

«За» відповідний проект рішення проголосували 95 депутатів.

Проект рішення містить три варіанти вирішення проблеми:

 КМДА запропонує ТОВ «Хенсфорд-Україна» (інвестору, який мав будувати ТРЦ на Поштовій площі) припинити або змінити договір (аби він був прийнятий для міста). Це має відбутись упродовж семи днів після ухвалення депутатами рішення.

 Якщо інвестор відмовиться добровільно припинити договір, то КМДА проаналізує, чи належно виконувалися вимоги договору, і за наявності порушень скористається правом розірвати договір в односторонньому порядку.

 Якщо не буде згоди інвестора і не знайдуть порушень у виконанні інвестиційного договору, КМДА ініціює розірвання договору через суд у зв’язку з істотною зміною обставин (виявлення численних знахідок археологічного характеру, що мають визначну історико-культурну цінність).


 У 2015 році на Поштовій площі під час підготовчих робіт до будівництва ТРЦ археологи знайшли артефакти ХІ-ХІІ століть.

 КМДА виділила 27 мільйонів гривень на створення музею. Київський мер Віталій Кличко повідомляв, що влада міста не може розірвати угоду із забудовником, але експозицію знахідок на Поштовій можуть розмістити в іншому місці, наприклад, у Гостиному дворі.

 Розкопки на Поштовій площі призупинили до зміцнення паль та опор після підтоплення.

Обкладинка: Анна Бобирєва для The Village Україна