Із двох мільярдів гривень, виділених на ремонт укриттів у Києві, райони освоїли лише 10%, сказав міський голова Віталій Кличко в інтерв'ю виданню «Лівий берег».

За словами Кличка, голови районних адміністрацій подавали списки укриттів та заявки на кошти, потрібні для облаштування сховищ, але досі розпорядилися лише десятою частиною виділених грошей.

Кличко назвав суму, виділену на ремонти, «шаленими грошима». «На сьогодні райони профінансовані. Голови районів роблять ремонти, які потрібні, щоб укриття відповідали вимогам. Непридатні укриття прибрали з карти. А ті, які повинні бути максимально швидко відремонтовані – ремонти йдуть», – каже Кличко.

Ремонти мають бути завершені протягом місяця двох, заявив міський голова.

Щодо модульних укриттів, на які в Києві планували виділити 300 мільйонів гривень, місто не отримало «чітких роз’яснень і норм» від уряду, каже Кличко.

За словами міського голови, перш ніж встановлювати такі укриття, місто має отримати будівельні норми (ДБН) і облаштовувати сховища відповідно до цих стандартів.

У пріоритеті – ремонти наявних укриттів, додав Кличко.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У Києві лише 15% укриттів придатні для використання без суттєвих зауважень, каже міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін. Водночас у КМДА заявляють, що «деякі урядовці маніпулюють фактами» про те, що нібито лише 15% укриттів є придатними для експлуатації. За даними міської влади, 65% укриттів Києва є придатними, ще 21% може бути таким, однак за умови додаткового облаштування.

На ремонт укриттів у Києві додатково виділили 750 мільйонів гривень. Загальна сума, виділена на ремонт сховищ у 2023 році, зросла до 1,1 мільярда гривень.


Прокуратура й поліція розслідують розкладання бюджетних коштів, виділених на ремонт укриттів (статі 191 і 366 Кримінального кодексу). Зокрема, у Святошинському районі зафіксували невиконання робіт у повному обсязі й незадовільне їх виконання – вартість ремонту завищена на понад мільйон гривень. Також у Голосіївському районі оголосили про підозру одному з учасників злочинної схеми, який вніс до документів неправдиві відомості щодо обсягів і вартості ремонту укриттів. Збитки для бюджету також оцінюють на більш ніж мільйон гривень. Крім того, уже почали розслідування щодо укриттів Деснянського, Подільського й Солом’янського районів Києва.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі