Міноборони хоче цифрувати процедуру отримання статусу учасника бойових дій, сказав заступник міністра оборони Віталій Дейнега в інтерв'ю виданню «Лівий берег».

За словами Дейнеги, це може стати першим кроком у загальній цифровізації військкоматів.

З мільйона військовослужбовців лише близько 40 тисяч отримали статус УБД, відзначив Дейнега.

«Це дуже неправильно. Ми не маємо цей мільйон [змушувати] стояти в черзі», – сказав заступник міністра.

Також наразі працюють над удосконаленням системи обліку «Оберіг», щоби вона «брала дані з багатьох різних систем», відзначив Дейнега. Наприклад, це допоможе знайти осіб, які уникнули обліку. 

За словами Дейнеги, військкомати стануть наступним пріоритетом цифровізації з огляду на те, що потрібно покращити якість мобілізації.

«У нас велика кількість проблем через те, що ми не можемо мобілізувати стільки людей, скільки потрібно. Ми не можемо мобілізувати саме тих людей, яких треба», – сказав Дейнега.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


На підставі статусу учасника бойових дій військовослужбовцям, зокрема, надають відповідні пільги та компенсації.

Отримати статус УБД можуть і добровольці, які долучилися до оборони на початку повномасштабної війни, але не встигли записатися до лав ЗСУ чи ТРО.

Основна підстава для надання статусу учасника бойових дій – це довідка від командира військової частини, у складі яких людина брала участь у захисті України, перебуваючи в районах ведення бойових дій.


Військово-лікарську комісію мають реформувати й цифрувати до кінця 2023 року. У межах реформи розширять можливість утворювати ВЛК не тільки при військовому шпиталі, а й у комунальних або державних медичних закладах.

У «Дії» також має з’явитися електронний військовий квиток. Як його впроваджуватимуть і як працюватиме сервіс, поки що не відомо. Поява цифрового військового квитка не передбачає, що повістки надходитимуть через «Дію», пояснювали в Мінцифри.


У лютому 2022-го в Києві в тестовому режимі запрацював військкомат з автоматизованим обслуговуванням. Проєкт називається «Мілітарі-ЦНАП», це вдосконалений рекрутинговий центр, у якому триває перехід на електронну систему документообігу й автоматизоване обслуговування. Також планують надавати онлайн-послуги.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі