Київське архітектурне бюро «Прототип» створило простір для Українсько-данського молодіжного дому, що на Володимирській.

Молодіжний дім не мав фізичного простору перші два роки існування. Тепер тут проводять різні події: від фестивалів і конференцій до кінопоказів і воркшопів.

Це триповерхова будівля, присвячена «творчості, волонтерству й діалогу між молоддю та владою». На цокольному поверсі облаштували спільну кухню, майстерні, аудіостудію й малу залу для подій. На першому поверсі розмістили велику залу й бібліотеку з іграми й посібниками.

На другому поверсі створили простір для виставок і зустрічей у звукоізольованих кімнатах, а на третьому – офіс для команди. Творці проєкту пояснили, що концепцію просторів для молоді створили за аналогами в Данії.

«Ідея в тому, щоб дім був ніби чистий аркуш паперу, щоби молодь могла залишати «відбитки» своєї особистості. Щоби простір трансформувався з плином часу», – розповідає менеджер Молодіжного дому Андрій Ланецький. За його словами, молодь може повністю міняти простір залежно від потреб. Наприклад, зробити його кольоровим.

Крім того, простір має мобільні елементи, які можна міняти й пристосовувати під потреби: рухомі перегородки, обертальні панелі, штори й інші окремі елементи.

У виробництві використали частину матеріалів, яка залишилася після демонтажу попереднього ремонту, де раніше працювали різні юридичні компанії. «Це створило свого роду метазвʼязок нового зі старим, яким би суперечливим це старе не було», – пояснює засновник бюро «Прототип» Іван Протасов.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


«Прототип» – це київське архітектурне бюро, яке у 2020 році заснував архітектор Іван Протасов. Серед кейсів бюро – офісний простір Kooperativ і мобільний павільйон House of Europe. Підхід до роботи бюро «Прототип» видання ArchDaily відзначило в списку найкращих молодих світових практик.


Українсько-данський молодіжний дім – це платформа для обміну культурою й знаннями між українською та данською молоддю, яку створили у 2020 році.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: Євген Авраменко