Бачення Маріуполя після завершення війни РФ проти України представила команда проєкту «Ре: Маріуполь», що присвячений відбудові міста. Повний проєкт покажуть 28 червня на Lviv Urban Forum у межах панелі Mariupol Reborn.

На форумі представлять концепції відновлення Маріуполя від чотирьох команд, які працювали над проєктами відновлення Маріуполя. Далі їх обговорять і випрацюють єдину спільну візію. У команді «Ре: Маріуполь» кажуть, що їхня концепція відновлення Маріуполя передбачає інтегрування системи «15-хвилинного міста» з насиченим центром і доступом до води – Азовського моря та річок. Для відновлення пропонують екологічні технології та перероблені матеріали, які можуть стати базою для дослідницьких кластерів.

Центральний вокзал Маріуполя

Центральний вокзал Маріуполя має стати великим транзитним терміналом, який сполучатиме поїзди, автобуси й місцевий громадський транспорт. «Станція розташована в географічному центрі міста між історичним центром і новим постіндустріальним районом Маріуполя», – кажуть у «Ре: Маріуполь».

Музей Маріуполя та Базарна площа

«Багато маріупольців хочуть бачити початок відліку історії міста від заснування козацької фортеці, яка була саме на цьому місці. Нам подобається ідея повернення справжнього центру міста до його оригінальної локації – ринкової площі біля фортеці», – пояснюють творці проєкту.

Відновлена площа має стати центром міського життя, місцем проведення концертів, торгівлі вихідними та щорічного ярмарку.

Центр пам’яті «Драмтеатр»

У відновленому Маріуполі драмтеатр, атакований росіянами в березні 2022 року, має зберегти меморіальну функцію, вважають у «Ре: Маріуполь». Там пропонують створити центр, що поєднає памʼятку та новий простір. Фасад хочуть змістити в бік колишнього скверу й облаштувати амфітеатр.

Центральний пляж і кампус «Мозаїка»

На місці старого залізничного вокзалу хочуть облаштувати кампус «Мозаїка», який має стати «мозковим центром відродження Маріуполя». На пляжі, зокрема, хочуть створити технологічний центр дослідження Азовського моря. Морський відпочинок на Центральному пляжі міста хочуть доповнити вітрильництвом і греблею на ялах.

Центр пам’яті «Азовсталь»

Це буде переосмислення промислових територій Маріуполя. У команді «Ре: Маріуполь» пропонують перетворили місце на меморіальний парк-заповідник. Територію, обмежену каналом, хочуть залишити недоторканою, щоби «природа могла вилікувати її». За задумом у парку-заповіднику проводитимуть екскурсії та мистецькі заходи для переосмислення теми героїв Маріуполя.

У команді «Ре: Маріуполь» кажуть, що відбудова українських міст має бути системною та добре спланованою заздалегідь, тож проєкт відновлення поки що окупованого росіянами Маріуполя вирішили представити вже зараз.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Проєкт «Ре: Маріуполь» розпочали у квітні 2022 року з візуального маніфесту дизайнера з Маріуполя і співзасновника ініціативи «Мрія» про майбутнє України, Сергія Родіонова. Проєкт утілили у вигляді книжки, сайту та виставки в Роттердамі, де навчався Родіонов.

Пізніше перформанс трансформувався у проєкт відбудови міста, до якого долучились українські архітектори й міжнародні експерти. До команди «Ре: Маріуполь» увійшли архітектори: Яна Бучацька, Анна Камишан, Павло Заботін і Віктор Копейкін. Проєкт розробили на запрошення маріупольського муніципалітету Mariupol Reborn, частину матеріалів створили за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка та візуалізації: Re:Mariupol