Армія РФ підірвала греблю Каховської ГЕС, повідомили в МВС. Підрив стався близько третьої години ночі 6 червня, уточнили в Генпрокуратурі.

UPD 9:15. Унаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано. Станція відновленню не підлягає, пише «Укргідроенерго».

Унаслідок підриву ГЕС існує загроза затоплення до 80 населених пунктів, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Крім того, можливе позбавлення питної води людей на півдні Херсонщини й у Криму, кажуть в ОП.

Триває евакуація людей із потенційних зон затоплення на правобережній частині річки Дніпро, із селищ: Миколаївка, Ольгівка, Льово, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Понятівка, Придніпровське, Садове й частково Херсона (мікрорайон Корабел).

Усіх, хто перебуває в зоні небезпеки, просять вимкнути електроприлади, приготувати документи й речі першої необхідності та виконувати інструкції рятувальників і поліцейських.

Мікрорайон Корабел у Херсоні знеструмлено, також з міркувань безпеки відключатимуть газопостачання, повідомили в Херсонській МВА.

Унаслідок підриву рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, що є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС (вода потрібна для охолодження системи), водночас ситуація контрольована, відзначили в «Енергоатомі».

«Зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений: станом на 8:00 ранку рівень води становить 16,6 метра, і цього достатьно для потреб станції», – пише «Енергоатом».

Фото: «Енергоатом»

UPD. Станом на 7:30 у Херсонській області були частково або повністю підтоплені населені пункти: Тягинка, Львове, Одрадокамʼянка, Іванівка, Микільське, Токарівка, Понятівка, Білозерка, мікрорайон Корабел (Острів) у Херсоні, повідомив в ефірі телемарафону голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін. Майже 16 тисяч людей опинились у критичній зоні затоплення на правобережній Херсонщині.

Мешканців евакуюють автобусами до Херсона, далі – до Миколаєва і звідти до Хмельницького, Одеси, Кропивницького, Києва й інших міст.

Перший евакуаційний потяг відправиться з Херсона о 12:00, повідомляє «Укрзалізниця». Поїзд слідуватиме до Миколаєва, уточнюють в ОВА. За потреби будуть призначені додаткові евакуаційні потяги.

UPD 11:30. У Херсоні двоє поліцейських отримали поранення, поки допомагали евакуювати мешканців, місто обстрілюють з артилерії, повідомляють у МВС.

Затоплення в Херсоні. Фото: Херсонська МВА

Значно затоплена Нова Каховка.

UPD 13:15. Через підрив Каховської ГЕС у Дніпро потрапило щонайменше 150 тонн машинного мастила, є ризик подальшого витоку ще понад 300 тонн, повідомили в ОП. Через затоплення територій також може зрости мінна небезпека, адже підйом води провокує прибуття мін з лівого берега Херсонщини, відзначила керівниця Обʼєднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк.

UPD 14:30. Супутникові знімки зі зруйнованою Каховською ГЕС опублікував проєкт «Радіо Свобода» «Схеми». За інформацією МВС, нині підтоплені 24 населені пункти, упродовж найближчої доби вода прибуватиме.

UPD 15:50. Станом на 15:00 з районів підтоплень евакуювали близько 1300 людей, повідомили в ДСНС. За попередньою інформацією, у Херсонській області підтоплено 13 населених пунктів на правому березі Дніпра й понад 260 будинків. У Херсоні затопило близько 29 вулиць і провулків, повідомили в Херсонській МВА.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі