На сайті Київради зареєстрували петицію з вимогою не допустити перейменування вулиці Павла Скоропадського на честь колишнього міського голови Олександра Омельченка. Напередодні Віталій Кличко подав на розгляд Київради відповідний проєкт рішення, проігнорувавши думку містян.

«У січні 2023 року через «Київ Цифровий» було проведене опитування щодо перейменування. 74,2% тих, хто взяли в ньому участь, проголосували проти такого рішення. Серед киян відсоток голосів «проти» склав 55,5, що так само становить більшість. Отже, містяни сказали своє чітке «ні» й проводити перейменування всупереч їхній волі – висловити свою неповагу до Києва», – пише автор петиції Віктор Марченко.

Омельченко за часів свого перебування на посаді голови КМДА та міського голови «завдав Києву шалених збитків», відзначає Марченко.

«Він та його команда розірвали на дві частини трамвайну мережу міста, що стало однією з причин транспортного колапсу, який кияни спостерігають і до сьогодні. Саме в ті часи була зароджена концепція громадського транспорту, за якою наземним маршрутам КП «Київпастранс» відводилася другорядна роль після приватних перевізників», – коментує автор петиції.

Від часів перебування Омельченка на посаді також беруть початок історії резонансних забудов, як-от у Протасовому Яру, на Осокорківських озерах, на перехресті вулиць Нижній Вал і Костянтинівської («Будинок-монстр» на Подолі), додає Марченко.

Також у петиції згадуються смертельні ДТП за участі Омельченка. Зокрема, аварія у 2009 році, коли колишній мер збив на Столичному шосе пішохода Олександра Карпінського, який загинув від отриманих поранень.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Проєкт рішення про перейменування вулиці Павла Скоропадського на честь колишнього мера Києва Олександра Омельченка зареєстрував міський голова Віталій Кличко. Раніше містяни проголосували проти такого рішення: 74% опитаних у застосунку «Київ цифровий» не підтримали перейменування.

Рішення Кличко аргументує необхідністю уникнути дублювання назв вулиць: після перейменування вулиці Льва Толстого в березні 2023 року в місті зʼявилися дві вулиці Скоропадського. На честь діяча також названий проїзд між вулицями Великою Васильківською й Басейною, який і збираються перейменувати на честь Омельченка.


Олександр Омельченко – український політик і підприємець. Він був київським міським головою з 1999 до 2006 року, народним депутатом з 2007 до 2012 року. З 2014 року – депутатом Київради. Омельченко помер 25 листопада 2021 року після того, як його госпіталізували з ураженням легень внаслідок COVID-19. На момент смерті Омельченку було 83 роки.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі