Із 1 червня стартує пілотний проєкт із забезпечення «прозорих» іспитів на водійські права в чотирьох областях – Львівській, Одеській, Вінницькій і Київській, повідомили в МВС.

Зміни торкнуться як теоретичної, так і практичної частин іспиту. Крім того, оновлять систему попереднього запису. Відкриють електронний запис на практичний іспит, наявність талонів можна буде перевірити онлайн.

У класах для теоретичних іспитів запровадять фіксацію на чотири відеокамери й мікрофон. «Сліпих зон» у приміщеннях не буде, кажуть у МВС.

Крім того, в автівках «категорії В» під час складання іспиту вестимуть відеофіксацію так, щоб знімати руки й ноги як кандидата, так й екзаменатора. Також вестимуть аудіозапис розмов у салоні.

Водночас кожен кандидат у водії отримає більше інструментів для оскарження результатів іспитів у сервісних центрах, відзначають у МВС.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У травні у МВС заявили, що планують зробити більш прозорою роботу сервісних центрів до кінця року. Кількість центрів планують скоротити втричі: наразі в Україні працюють 148 таких пунктів, а після оптимізації їх буде 55. Класи й автомобілі обладнають додатковими камерами, зокрема з функцією розпізнавання обличчя.

Теорію ПДР для складання іспиту на водійські права можна буде опановувати самостійно або з репетитором, для цього не обовʼязково буде відвідувати автошколу.

Для перевірки корупційних фактів створять спеціальний моніторинговий підрозділ у складі міністерства.


У липні 2022-го в Україні почали працювати нові правила отримання водійського посвідчення. Внутрішній теоретичний іспит в автошколі скасували, натомість після навчання треба скласти іспит у сервісному центрі МВС, отримавши Свідоцтво про закінчення теоретичної підготовки. Лише після цього можна починати практичний курс.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі