В Україні почнуть працювати нові правила отримання водійського посвідчення з 24 липня, повідомляє Головний сервісний центр МВС.

Там кажуть, що зміниться підхід до навчання, а теоретичну та практичну частину розмежують, згідно з постановою Кабміну та з огляду на світовий досвід.

Тепер охочі отримати водійські права спочатку мають пройти теоретичне навчання у територіальному сервісному центрі МВС. Внутрішній теоретичний іспит у автошколі скасують, натомість після навчання треба буде скласти іспит у територіальному сервісному центрі МВС (але це не стосується водіїв, які хочуть отримати категорії ВЕ, С1Е, СЕ, D1E і DE), отримавши Свідоцтво про закінчення теоретичної підготовки. Дані також внесуть до Єдиного державного реєстру МВС. Лише після цього можна буде починати практичний курс.

Свідоцтво про закінчення теоретичної підготовки буде діяти протягом року, тобто протягом цього часу можна буде пройти практичний курс. Якщо майбутні водії пропустять цей термін, вони будуть повинні почати теоретичне навчання спочатку.

Після завершення практичного курсу водії спочатку здаватимуть внутрішній практичний іспит у автошколі, а потім ще один практичний іспит у сервісному центрі МВС. Після цього вони отримають Свідоцтво про закінчення практичної підготовки, яке буде чинним протягом двох років.

Також раніше теоретична та практична підготовка проходила в одній автошколі, а зараз навчальний заклад можна змінити, вибравши з акредитованих.

Ті водії, які почали підготовку в автошколах або курс підвищення кваліфікації до 24 липня, будуть продовжувати навчання відповідно до старих норм.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У травні Кабмін спростив процедуру отримання посвідчення водія, зокрема скоротили термін навчання для водіїв легкових і вантажних автомобілів, а теоретичну підготовку тепер можна проходити в Zoom чи Skype.

У червні українське посвідчення водія адаптували до документів ЄС. Обміняти старе посвідчення на документ європейського зразка можна в сервісних центрах МВС.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі