На Оболонському острові перед будівництвом розважального парку проведуть археологічні дослідження, повідомила краєзнавиця і очільниця ГО «Почайна» Аннабелла Моріна.

Відповідний договір підписали Інститут археології НАН України та КП «Плесо», яке є замовником будівництва рекреаційної зони на острові, пише КМДА.

Директор КП «Плесо» В'ячеслав Савицький (зліва) і археолог Всеволод Івакін (справа). Фото: Анабелла Моріна

«Найближчими днями археологи вийдуть на острів і зможуть віднайти на ньому інші залишки київської археологічної культури, крім вже знайденої лунниці 2–3 століть (датування археолога В'ячеслава Баранова)», – пише Моріна.

Будівництво парку продовжуватимуть під наглядом археологів. У разі виявлення артефактів «Плесо» забезпечуватиме археологів необхідною підтримкою для досліджень, кажуть у КМДА. 

Також підприємство зобов'язане надавати науковцям всю документацію, яка може бути корисною для археологічної розвідки.

«Наступний крок  створення на Оболоні особливого музею, в якому будуть представлені і артефакти, знайдені Іваном та Ганною Шовкопляс за часів будівництва Оболоні, і під час сучасних досліджень, а також історична концепція героїчної Півночі Київщини», – додає Моріна.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


На Оболонському острові будують розважальний парк із пляжем, велодоріжками, зоною для барбекю, фудкортом, спортивними й дитячими майданчиками, набережною з причалом для човнів. Водночас у КМДА обіцяли залишити на острові заповідну зону.

Наприкінці квітня 2023-го археологи провели на острові розвідку й підтвердили наявність там культурного шару.

Будівництво спочатку не стали зупиняти, попри археологічні знахідки. У результаті Оболонське управління нацполіції за фактом будівельних робіт відкрило кримінальне провадження за статтею про умисне нищення пам'яток історії або культури та розпочало досудове розслідування.

Місцева громада не виступає проти парку: «Ми за історію та археологію, які, безумовно, доповнять той парк, і зроблять цю ділянку унікальною», – пояснювала Анабелла Моріна.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі