49% українців стали мене піклуватися про власне здоровʼя після початку повномасштабного вторгнення. Про це свідчить дослідження, яке Gradus Research провели спільно з фармацевтичною компанією «Дарниця».

Серед причин – високий рівень стресу й тривоги, нестача коштів, сил і мотивації. Найбільше ця тенденція стосується людей віком від 25 до 34 років, більша частина яких (55%) заявляє про те, що менше звертає увагу на здоровʼя.

Утім, серед молодших людей, віком від 18 до 24 років, лише 39% стали менше піклуватися про своє здоровʼя, тимчасом як 28%, навпаки, приділяють цьому аспекту навіть більше уваги.

86% українців стверджують, що після 24 лютого 2022-го часто відчувають стрес, знервованість і пригнічення. Найбільше страждають від стресу жінки (88%), а також люди віком від 55 до 60 років (91%).

Соціологи пояснюють це тим, що українці почали значно рідше займатися спортом і стежити за здоровим харчуванням, відкладають планові обстеження, а замість вітамінів почали частіше пити заспокійливі.

Натомість серед молоді менша кількість респондентів вказує на те, що відчуває постійне пригнічення й стрес (78%). Це свідчить про більшу стресостійкість молоді, вважають у Gradus Research.

Більшість українців (55%) каже, що тривалість їхнього сну за час повномасштабної війни зменшилася, а в 75% з них ще й погіршилася якість сну.

Серед причин називають часте прокидання вночі й відсутність відчуття відпочинку після сну. Найгірше сплять жінки й люди віком від 45 до 60 років, додають у Gradus Research.

21% молоді має тривалість сну більше, ніж вісім годин, а якість сну погіршилася лише в 48% молоді.

Gradus Research провели дослідження на замовлення фармацевтичної компанії «Дарниця». Для цього провели понад 1000 інтервʼю серед українців віком від 18 до 60 років, які проживають у містах із населенням понад 50 тисяч людей.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У березні 2023-го для українців запустили Всеукраїнську програму піклування про ментальне здоровʼя «Ти як?» На платформі зібрали контакти, поради й продукти, за допомогою яких можна піклуватися про власну психіку. Це має допомогти українцям сформувати звичку піклування про власне ментальне здоровʼя, адже згідно з дослідженням, 31% громадян не вважає свої проблеми «достатніми», а 61% не знає, куди звертатися.

Амбасадорами програми «Ти як?» стали співак Monatik, співзасновник агенції Banda Павло Вржещ, а також письменник і видавець The Village Україна Марк Лівін.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі