Біля пекарні «Завертайло», що біля Софії Київської, відкрили для огляду археологічний зондаж, повідомив археолог національного заповідника Тимур Бобровський.

На розі Володимирської й Рейтарської, на східцях до закладу під склом можна побачити мурування 17–18 століття. Імовірно, це залишки старовинної цегляної огорожі садиби Софійського собору, каже Бобровський.

Раніше власник закладу Станіслав Завертайло говорив, що на відновлених сходах зобразять малюнок із мармуру, який повторює контури віднайдених поруч мурів 18 століття. Крім того, планують створити окремий портал про спадщину, «яка в буквальному сенсі перебуває під ногами».

Водночас показують не всю споруду, яку знайшли в листопаді 2022 року, а її «закриті» ділянки: «Зроблено якісно: мурування зачищено й виокремлено контрастною підсипкою, зондаж має підсвітку й бокові дзеркала (найліпше матиме вигляд надвечір і вночі). Не вистачає лише інформаційного супроводу, але, сподіваюся, незабаром він також зʼявиться», – коментує археолог.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Другий заклад «Завертайло» від власників мережі Honey Станіслава й Анни Завертайло відкрили на розі вулиць Володимирської й Рейтарської в Києві наприкінці квітня.

У листопаді біля Софії Київської, на розі Володимирської й Рейтарської, знайшли підмурки цегляної споруди приблизно 17–18 століть. Національний заповідник спільно з Інститутом археології НАН провели дослідження знахідки. На думку Тимура Бобровського, який брав участь у дослідженнях, мури схожі на оборонну вежу. За його словами, це можуть бути залишки кутової башти софійської садиби часів митрополита Рафаїла Заборовського.

Тоді археолог національного заповідника «Софія Київська» заявив, що ресторан залив їх бетоном. Станіслав Завертайло натомість пояснив, що мури, які знайшли неподалік, бетоном не заливали. Парадні сходи, які залишилися від ресторану «Рибний базар» застаріли, тож їх вирішили демонтувати й звести нові. Детальніше про ситуацію ми розповідали тут.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі