Другий заклад «Завертайло» від власників мережі Honey Станіслава й Анни Завертайло відкрили на розі вулиць Володимирської й Рейтарської в Києві.

На цьому місці в листопаді 2022-го знайшли мури 17–18 століть. Тоді археолог національного заповідника «Софія Київська» Тимур Бобровський заявив, що ресторан залив їх бетоном. Станіслав Завертайло натомість пояснив, що мури, які знайшли неподалік, бетоном не заливали. Парадні сходи, які залишилися від ресторану «Рибний базар» застаріли, тож їх вирішили демонтувати й звести нові.

Утім, власники пекарні не отримували дозвіл на порушення благоустрою, тож ремонтні роботи призупинили, зняли будівельний паркан і сплатили штраф. У цей же час поблизу ресторану тривали археологічні розкопки, допоки знахідку не вирішили законсервувати на зиму. Пізніше археологи виявили, що це були залишки фундаменту огороджувальної стіни Софійського монастиря 18 століття.

За словами Завертайла, з частиною памʼятки, яка перебуває під реконструйованими сходами, провели всі роботи зі збереження: накрили геотекстилем, ущільнили піском й обладнали надбудову опори з цегли.

На відновлених сходах зобразять малюнок із мармуру, який повторює контури віднайдених поруч мурів 18 століття. Крім того, власники пекарні планують створити окремий портал про спадщину, «яка в буквальному сенсі перебуває під ногами».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У листопаді біля Софії Київської, на розі Володимирської й Рейтарської, знайшли підмурки цегляної споруди приблизно 17–18 століть. Національний заповідник спільно з Інститутом археології НАН провели дослідження знахідки.

Фото: Тимур Бобровський

На думку Тимура Бобровського, який брав участь у дослідженнях, мури схожі на оборонну вежу. За його словами, це можуть бути залишки кутової башти софійської садиби часів митрополита Рафаїла Заборовського.

Підпишись на Telegram-канал Тестовий режим – дізнавайся про нові заклади міста першим.