Із майже 5 тисяч бомбосховищ, які офіційно є в Києві, приблизно 19% не готові до використання як укриття, повідомляє «РБК-Україна» з посиланням на голову департаменту муніципальної безпеки Романа Ткачука.

Він пояснює це тим, що деякі бомбосховища перейшли в приватну власність. Нові власники не дають провести інвентаризацію, а тому місто не може дозволити людям евакуюватися туди. Крім того, окремі керівники ОСББ також не дають доступу до підвальних приміщень.

У КМДА зазначили, що в таких приміщеннях можна пересидіти лише близько двох годин, вони не обладнані для тривалого перебування людей, оскільки там немає запасу продуктів і питної води.

Безпосередньо підготували до можливих надзвичайних ситуацій близько 500 сховищь. У цих підготовлених бомбосховищах можна перебувати 2–3 доби.

Решта із 5 тисяч сховищ є об’єктами подвійного призначення (підземні переходи, паркінги, 47 підземних станцій метро).


За даними КМДА, у Києві налічується 4913 укриттів: цокольні та підвальні приміщення, підземні переходи й автопаркінги, станції метро.

За даними іноземних розвідників, у жовтні-листопаді Російська Федерація почала стягувати війська на кордон з Україною. Американська розвідка вважає, що Росія планує широкомасштабний військовий наступ на Україну, який може статися на початку 2022 року.

У квітні 2021 року, під час попереднього скупчення російських військ біля українських кордонів, у Києві оновили карту бомбосховищ. Її можна переглянути тут.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: КМДА