Програму безоплатного протезування й реабілітації запустила Естонія разом з українським благодійним фондом BVG. Допомогу надаватимуть українцям, які втратили кінцівки внаслідок бойових дій, переважно військовим.

У межах програми ініціатори проєкту повністю профінансують виготовлення, встановлення протезів, реабілітацію в Таллінні й логістичні витрати.

Біонічні електронні протези обладнані рухомими елементами для підвищеної фізичної активності. Їх можна регулювати за допомогою мобільного застосунка й перемикатися з ходьби на різні спортивні режими. Також протези мають забезпечити повну симетрію й природність ходи (у разі протезування нижніх кінцівок). Вартість одного такого протеза – від 70 до 80 тисяч доларів.

Протезувати українців будуть на базі Східно-Таллінської центральної клінічної лікарні. Цей медказаклад є одним із найбільших в країні: до його складу входять сім клінік, а штат нараховує понад 2500 працівників.

У межах цієї програми протези вже отримали два українці. У березні вони повернулися з Естонії в Україну й продовжують реабілітацію на базі українських медзакладів.

До кінця року планують організувати протезування для 20 українських військових і цивільних, які втратили кінцівки внаслідок повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Естонія вже працює над наступними проєктами, щоби розширити масштаби співпраці з Україною, додала віцеканцлерка з питань охорони здоров’я Мінсоцполітики країни Хейді Аласеп.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Фонд BVG спільно із Lufthansa також відновлять школу мистецтв у Бучі.


Перша черга клініки протезування Superhumans Center, що у Львівській області, почне роботу у квітні, але вже можна стати в чергу на реабілітацію. Також у квітні 2023 року у Львові планують відкрити центр реабілітації «Незламні». Ось перші візуалізації.


Редакція The Village Україна розпитувала фахівців Першого медобʼєднання Львова про реабілітацію українських захисників, виготовлення протезів і співпрацю з іноземними спеціалістами.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі