За два дні відтоді, як в Україні ввели електронний рецепт на всі рецептурні препарати, медики виписали понад 4000 е-рецептів, повідомила в ефірі «Радіо Свобода» заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

«За останні два дні в нас уже є виписано більш як чотири тисячі рецептів на всі рецептурні препарати. Але також нагадую, що програма електронних рецептів діє вже давно, бо в нас є програма «Доступні ліки», яка дозволяє відшкодовувати ті чи ті препарати», – сказала Карчевич.

Контроль обігу рецептурних препаратів – одна з вимог, які Україна має виконати на шляху до вступу в ЄС, додала заступниця міністра.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


З 1 квітня МОЗ впровадило нововведення щодо ліків, які відпускають за рецептами – тепер їх можна отримати не лише за паперовим, але й за електронним рецептом. Водночас перелік рецептурних ліків не розширювали.

Коли ліки потрібні екстрено, їх можуть виписати чергові лікарі в медзакладах навіть у вихідні, а також лікарі-ФОП, лікарі приватного, державного чи комунального закладу, в електронній чи паперовій формі. Для отримання рецепта необов’язково мати декларацію із сімейним лікарем, пояснювали в МОЗ.

Ми також розповідали, що робити, якщо пацієнтову не приходить SMS із номером рецепта після того, як лікар його виписав, і яка може бути відповідальність за відпуск ліків без рецепта.


Електронний рецепт запровадили в Україні у 2019 році в межах програми «Доступні ліки». Улітку 2022-го запустили е-рецепт на антибіотики. Восени того ж року за електронним рецептом стали відпускати наркотичні засоби.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі