Парижани проголосували за те, щоб заборонити прокат електросамокатів у місті, пише The Guardian. Заборону підтримали 90% містян, які брали участь у голосуванні.

По місту створили 21 дільницю для голосування. Право голосу мали 1,6 мільйона людей, хоча відсоток явки, найімовірніше, виявиться низьким, відзначає видання.

За результатами голосування у 20 округах Парижа заборону прокату підтримали від 85,77% до 91,77% учасників опитування.

Загалом у Парижі майже 15 тисяч прокатних електросамокатів від сервісів Lime, Dott і Tier, відзначає The Guardian.

Попри те, що раніше міська влада просувала електросамокати як екологічно чистий транспорт, тепер мер Парижа Анн Ідальго підтримує заборону прокату. В інтерв’ю AP Ідальго сказала, що це допоможе «уникнути неприємностей» у громадських місцях.

У 2022 році в аваріях за участі електросамокатів у Парижі три людини загинули й 459 отримали травми. На користувачів електросамокатів найчастіше скаржаться через те, що вони їздять тротуарами, попри заборону, безладно паркуються й порушують інші правила дорожнього руху.

Французький міністр транспорту Клеман Бон очікує, що голосування призведе до заборони прокату електросамокатів в Парижі. Про це Бон сказав в ефірі радіостанції Europe 1 за тиждень до голосування, додавши, що за рішеннями Парижа «спостерігатимуть багато інших міст у Франції й за кордоном».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Ще в листопаді 2021-го міська влада Парижа зобов’язала служби прокату електросамокатів знизити швидкість до 10 кілометрів на годину через значну кількість аварій. За 2021 рік таких аварій було майже 298. У результаті 329 людей отримали поранення, ще двоє загинули.


В Україні електросамокати й моноколеса у квітні 2023-го визнали транспортними засобами. Тепер у разі ДТП водія такого транспорту вже не зможуть визначити як пішохода, як це було раніше.


У Києві діє обмеження швидкості для електросамокатів до 20 кілометрів на годину, а в окремих пішохідних зонах (парках, скверах, історичних місцях) – до 14 кілометрів на годину.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі