58% усіх внутрішньо переміщених осіб в Україні перебувають у цьому статусі шість або більше місяців, ідеться в дослідженні Міжнародної організації з міграції, цитує «Інтерфакс-Україна».

Середня тривалість перебування українців у статусі ВПО становить 229 днів. Загалом в Україні нарахували 5,4 мільйона ВПО станом на кінець січня 2023 року. Це на 500 тисяч менше, ніж у грудні 2022-го.

Майже третина (29%) опитаних переселенців (1,5 мільйона людей) розглядають можливість залишити поточне місцеперебування уже найближчими тижнями. Більша частина думає над переїздом у межах України, тоді як 26% планують виїзд за кордон. Найчастіше називають країни ЄС, зокрема Польщу й Німеччину.

Основним джерелом доходу чверті ВПО залишається щомісячна допомога для переселенців.

Опитування проводили з 16 по 23 січня 2023 року в усіх регіонах України, крім тимчасово окупованого Криму. Близько двох тисяч людей взяти участь у дослідженні.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Агентство ООН у справах біженців поновило реєстрацію на отримання грошової допомоги для переселенців і людей, які постраждали від війни проти України. Українці зможуть отримувати 2200 гривень на місяць.

Хто може зареєструватися як переселенець, де отримати довідку і що це взагалі дає? Відповідаємо на 13 головних питань про статус ВПО в Україні.


Благодійний фонд «Київ Волонтерський» запускає безоплатний інтенсив з опанування професії бариста для внутрішніх переселенців.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі