Повітря у Києві було чистим понад 90% часу, поки триває повномасштабна війна, повідомляє КМДА. Найбільшу шкоду завдали пожежі, спричинені активними бойовими діями навколо столиці в березні 2022-го.

Водночас «високий» і «дуже високий» індекс забруднення повітря було фіксували протягом 194 годин. Це 2,2% від загального часу спостереження. У КМДА кажуть, що моніторинг повітря у Києві не припиняли ні на день, «навіть у найважчі періоди 2022 року».

Коли фіксували найбільші сплески забруднення повітря?

  • З 12 по 31 березня 2022 року. 60% часу індекс якості повітря був «високим» або «дуже високим». Причина – пожежі, спричинені активними бойовими діями довкола Києва;
  • З 22 по 23 серпня 2022 року (9% часу). Причина – пилова буря транскордонного походження (Каспійська низовина та інші регіони);
  •  З 22 по 25 грудня 2022 року (10% часу). Причина – метеорологічні умови, які сприяли накопиченню та утриманню шкідливих домішок у приземному шарі повітря.

У «ЛУН Місто Air» запевняють, що в 2022-му повітря у Києві стало чистішим, якщо порівнювати з 2021 роком. Концентрація пилу фракції PM 2.5 знизилася на 33%.

Найбільший вплив на якість повітря мали автівки, інтенсивне індивідуальне опалення, паління сухостою, пожежі й погодні умови (слабкий вітер і висока вологість).

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Київ увійшов у топ-30 столиць світу за якістю атмосферного повітря у 2022 році, згідно зі щорічним рейтингом IQAir World Air Quality Report. Київ посів 26 місце, зайнявши позицію в «зеленій» зоні рейтингу між Мадридом і Токіо.


У Києві діє мережа з пʼяти референтних (високоточних) пунктів спостережень за станом повітря й 40 індикативних.

На референтних станціях вимірюється пил у трьох фракціях (РМ1.0, PM2.5 та PM10), діоксид азоту, діоксид сірки, оксид вуглецю, аміак, приземний озон, сірководень і формальдегід, а також метеорологічні показники. Ці дані можна в режимі реального часу спостерігати на сайті.

Індикативні станції аналізують повітря за показниками, як-от: пил, діоксид сірки, оксид азоту, озон, сірководень, летючі органічні речовини. Дані з обох видів пунктів моніторингу доступні застосунку «Київ Цифровий». У застосунку також можна підписатися на сповіщення про високий рівень забрудненості повітря в місті.

Крім офіційної муніципальної системи моніторингу, у Києві працюють також датчики громадського контролю (наприклад, від сервісу «Лун.Місто»). В інтервʼю The Village Україна Олександр Возний пояснював, що датчики громадського контролю, як правило, вимірюють повітря лише за одним показником – PM 2.5.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: Олена Панченко для The Village Україна