Київ увійшов у топ-30 столиць світу за якістю атмосферного повітря у 2022 році, згідно зі щорічним рейтингом IQAir World Air Quality Report.

Київ посів 26 місце, зайнявши позицію в «зеленій» зоні рейтингу між Мадридом і Токіо. Ще в 2020 році Київ був у трійці міст із найбільш забрудненим повітрям.

Топ-30 столиць із найчистішим повітрям (з 87 по 116 місце)

Концентрація пилу фракції PM 2.5 у Києві знизилася на 50%, якщо порівнювати з 2021 роком. Крім того, українська столиця отримала особливу відзнаку як місто, яке розбудовує систему моніторингу повітря, незважаючи на повномасштабну війну, повідомляє КМДА.

У «зеленій» зоні рейтингу до Києва доєдналися Вашингтон (США), Копенгаген (Данія), Осло (Норвегія) та інші. Всього перелік IQAir містить 116 столиць. Найбільше забруднені – Нджамена (Чад), Дака (Бангладеш) і Багдад (Ірак), а «найчистіші» – Сан-Хуан (Пуерто-Ріко), Гамільтон (Бермуди) і Канберра (Австралія).

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


IQAir World Air Quality Report – це щорічний рейтинг, який з 2018 року складає міжнародна компанія IQAir. Дані, використані у звітах рейтингу, збирають з понад 30 тисяч станцій моніторингу якості повітря, включно із міською системою моніторингу Києва.

Київську міську систему моніторингу повітря інтегрували в сервіс IQAir у жовтні 2022 року. Раніше швейцарська компанія IQAir використовувала для рейтингів інформацію про стан повітря в Києві саме з датчиків громадського контролю.


У Києві діє мережа з пʼяти референтних (високоточних) пунктів спостережень за станом повітря й 40 індикативних.

На референтних станціях вимірюється пил у трьох фракціях (РМ1.0, PM2.5 та PM10), діоксид азоту, діоксид сірки, оксид вуглецю, аміак, приземний озон, сірководень і формальдегід, а також метеорологічні показники. Ці дані можна в режимі реального часу спостерігати на сайті.

Індикативні станції аналізують повітря за показниками, як-от: пил, діоксид сірки, оксид азоту, озон, сірководень, летючі органічні речовини. Дані з обох видів пунктів моніторингу доступні застосунку «Київ Цифровий». У застосунку також можна підписатися на сповіщення про високий рівень забрудненості повітря в місті.

Крім офіційної муніципальної системи моніторингу, у Києві працюють також датчики громадського контролю (наприклад, від сервісу «Лун.Місто»). В інтервʼю The Village Україна Олександр Возний пояснював, що датчики громадського контролю, як правило, вимірюють повітря лише за одним показником – PM 2.5.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі