Українці обрали назву «Харківська залізниця», яку пропонували замість «Південної», свідчать результати опитування в застосунку «Дія».

За нову назву загалом проголосували 860, 4 тисячі користувачів: варіант «Харківська залізниця» набрав 335,6 тисяч голосів; «Слобожанську залізницю» обрали 234, 7 тисячі; за «Східну залізницю» віддали голос 232,5 тисячі, а варіант «Слобідська залізниця» сподобався 57,4 тисячі користувачів.

Опитування проводили в рамках програми дерусифікації «Укрзалізниці», «Залізна українізація». Напередодні українці вже голосували за нову назву для Південно-Західної залізниці. Більшість обрали для неї назву «Центральна».

Назви станцій потрібно змінити тому, що географічне положення регіональних філій української залізниці у 19 столітті визначали відповідно до Москви. Це перший етап у масштабній програмі дерусифікації «Укрзалізниці».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


«Укрзалізниця» запустила програму «Залізна українізація» наприкінці лютого, щоби позбутися російських і радянських назв. Це програма, розрахована на три роки, до 2025-го. Крім перейменування назв залізниць, також перейменовуватимуть зупинки й станції, замінять нумерацію кілометражу, надписи на вагонах і квитках, позначення світлофорів, умовних адрес і скорочень. Зокрема 21 лютого нульовий кілометр символічно перенесли на першу платформу Центрального залізничного вокзалу в Києві (раніше його рахували від Москви).

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі