У «Дії» завершилося опитування щодо дерусифікації назви Південно-Західної залізниці. Її нова назва – Центральна, повідомили в «Укрзалізниці».

За назву «Центральна залізниця» віддали голос понад 400 000 людей. Менше голосів отримала «Київська залізниця».  

Залізниця мала назву Південно-Західна ще з часів Російської імперії, коли Україну вважали її південно-західною частиною. Однак тепер її назву вирішили змінити згідно з масштабною програмою дерусифікації, яку «Укрзалізниця» запустила в лютому 2023-го.

Водночас, ще одна гілка «Укрзалізниці»  Південна  отримала назву за географічною прив'язкою до Російської імперії. Хоча територіально розміщена в зовсім іншому регіоні. Тому в «Дії» також можна проголосувати за її дерусифікацію. 

Опитування триватиме до 17 березня. Проголосувати потрібно у застосунку. 

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


«Укрзалізниця» запустила програму «Залізна українізація», щоби позбутися російських і радянських назв. Це програма, розрахована на три роки, до 2025-го.

Програма має декілька етапів, серед яких перейменування Південно-Західної й Південної залізниць, зміна назв станцій, написів на вагонах і квитках, а також розрахунок нульового кілометражу, який починатиметься від Києва, а не Москви.