Департамент охорони культурної спадщини КМДА надав охоронний статус комплексу Вознесенських печер у Києві, повідомили в ГО «Мапа Реновації».

«Попри те, що в січні місто відхилило петицію [проти забудови печер], це не завадило комплексу печер отримати охоронний статус», – коментують активісти.

Фото: Тимур Бобровський

«Мапа Реновації» ініціювала надання печерам статусу щойно виявленого обʼєкту культурної спадщини у грудні 2022-го.

«Присвоєння охоронного статусу – це один із надважливих кроків для збереження історико-культурного обʼєкту і створення умов для його повноцінного дослідження», – пояснювали представники організації.

Охоронний статус допоможе зберегти печери від забудови. Згідно із законом «Про охорону культурної спадщини», будь-які роботи на щойно виявлених об’єктах можуть здійснювати винятково за наявності письмового дозволу від органу охорони культурної спадщини й на підставі погодженої з ним науково-проєктної документації.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Рукотворні печери, що датуються орієнтовно 12 століттям, знайшли восени 2022 року на Вознесенському узвозі, на місці історичного будинку, який знесли ще в 1980-х роках. На цей будинок незаконно оформила право власності компанія «Кепітал Ріел Істейт», яка хоче збудувати на ділянці житловий комплекс.

На засідання Київради вже не раз хотіли винести проєкт рішення про зміну цільового призначення ділянки на Вознесенському узвозі, 25, щоб забудовник міг розпочати там роботи. Завдяки розголосу проєкт рішення не розглядали.

Фото: «Мапа Реновації»

Міністерство культури звернулося до Київради із закликом зберегти стародавні печери від забудови. А памʼяткоохоронна організація «Мапа Реновації» ініціювала присвоєння їм статусу щойно виявленого обʼєкту культурної спадщини.

Петиція до Київради з вимогою врятувати печери часів Київської Русі від забудови набрала необхідну кількість голосів, однак Київрада відхилила її.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі