На місці будівлі пивзаводу Шульца, що розташований за адресою проспект Голосіївський, 8, побудують кримськотатарський культурний центр, підтвердив директор Фонду національного добробуту Криму Ленур Мамбетов у листі до редакції The Village Україна.

«Дійсно нашою організацією планується зведення культурного центру на території вказаної земельної ділянки. Наразі ведуться роботи з підготовки ескізного проєкту», – стверджують у фонді.

Такий вигляд будівля має у 2021 році

Водночас Мамбетов стверджує, що демонтажні роботи не проводяться попри заяви активістів ГО «Мапа реновації», підкріплені світлинами.

«Публікації в низці ЗМІ щодо демонтажу історичних будівель не правдиві. Наша організація вже звернулась у правоохоронні органи стосовно поширення завідомо неправдивих даних і втручання в господарську діяльність нашої організації», – заявив Мамбетов.


Ділянка землі за адресою проспект Голосіївський, 8, належала компанії SCM Ріната Ахметова, але була передана у власність Фонду національного добробуту Криму у 2019 році.

Засновником «Фонду національного добробуту Криму» є інша благодійна організація ASTEM Foundation (засновники – політики й бізнесмени кримськотатарського походження Аслан Омєр Киримли та Рустем Умєров, які також є братами).

Комплекс споруд пивного заводу не має охоронного статусу, але розташований у межах центрального історичного ареалу міста Києва й охоронній зоні пам’ятки історії «Завод «Червоний Гумовик». Отже, для будь-яких робіт на будівлі потрібне погодження Мінкульту. Але, за даними «Мапи Реновації», на проведення робіт узагалі немає дозволів, а поліція та прокуратура відмовляються відкривати кримінальні справи.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка та фото: «Мапа реновації»