Україна в «Індексі сприйняття корупції» (CPI) за 2021 рік отримала 32 бали за 100-бальною шкалою, ідеться в рейтингу міжнародної антикорупційної організації Transparency International.

Країна зайняла 122 місце зі 180, опустившись за рік на 5 позицій.

На одному рівні з Україною – африканська держава Есватіні (Свазіленд). На один бал випереджають Замбія, Непал, Єгипет, Філіппіни й Алжир.

На початку 2021 року TI Ukraine надала три рекомендації щодо зниження рівня корупції в Україні. Лише дві з них були частково виконані, вони стосувалися сфери державних закупівель і приватизації, а також незалежності антикорупційної інфраструктури.

Серед негативних практик 2021-го в Україні виділили затягування виборів керівництва Спеціалізованої антикорупційної прокуратури й вилучення деяких тендерів на державні закупівлі до Дня Конституції та Дня Незалежності зі сфери спеціалізованого законодавства.

як виглядає ситуація з корупцією у світі

Лідерами рейтингу Transparency International за 2021 рік стали Данія, Фінляндія та Нова Зеландія, вони набрали по 88 балів зі 100 можливих.

Найгірші результати в Південного Судану – 11 балів. По 13 балів набрали Сирія та Сомалі.

У Transparency International пишуть, що в 2021-му середній глобальний показник залишається незмінним уже десятий рік поспіль – 43 бали зі 100 можливих.

За словами представників організації, 131 країна не досягла значного прогресу в боротьбі з корупцією за останнє десятиліття. Дві третини країн набрали менше 50 балів, що свідчить про «серйозні проблеми з корупцією», тимчасом як 27 країн мають найнижчий бал за весь час існування рейтингу.


Міжнародна антикорупційна організація Transparency International щороку з 1995-го проводить дослідження щодо сприйняття корупції. Воно відображає, наскільки корумпованим вважається державний сектор країн, що включені до рейтингу.

Індекс CPI розраховують на основі щонайменше 3 джерел даних, які збирають різні авторитетні установи, зокрема Світовий банк і Всесвітній економічний форум.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі