Більшість українців вважають відключення світла справедливими, свідчить опитування Центру Разумкова.

Обґрунтованість відключень світла (коли одним споживачам відключають частіше, іншим – рідше) оцінювали за шкалою від 0 до 10, де «0» означає «повну відсутність справедливості», а «10» «цілком справедливо». Згідно з опитуванням, середня оцінка становила 6,1 бал. Від 0 до 3 балів оцінили 17% опитаних, а від 7 до 10 балів – 44% респондентів.

  • Протягом останніх трьох місяців відключення електроенергії відбувалися здебільшого понад один раз на день, відзначили в опитуванні. 14% сказали, що в них вимикають світло один раз на день, 7% – один раз на тиждень, 1,5% – раз на тиждень, 2% – рідше, ніж раз на тиждень, у 0,5% – раз на місяць, в 1% – ніколи або майже ніколи.
  • Щодо тривалості вимкнень, то в третини респондентів (33,5%) електропостачання не було від 5 до 9 годин, у 26% від 2 до 4 годин, у 17% від 10 до 14 годин, у 7% – від 15 до 19 годин.
  • П’ята частина опитаних (19%) сказали, що відключення світла сильно впливають на їхнє повсякдення, чверть відзначили, що «досить сильно впливають», а ще третина (35%) відповіли, що впливають помірно. Про найбільший вплив кажуть жителі великих міст (100 тисяч і більше жителів).
  • Дії енергетиків щодо ліквідації наслідків ударів Росії респонденти оцінюють 6,6 бала за десятибальною шкалою («0» – вкрай незадоволені, а «10» – дуже задоволені). Загалом задоволені більше половини (77%), а 14% не задоволені.
  • Крім того, більшість (56%) сказали, що хотіли б скористатися можливістю обміну ламп розжарювання на світлодіодні. Водночас третина (32%) відповіли, що в них і зараз нема ламп розжарювання.

Опитування проводили методом face-to-face з 21 грудня по 3 січня серед більш ніж двох тисяч повнолітніх респондентів на території України за винятком тих, де ведуться бойові дії.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Наприкінці жовтня більше половини українців сказали, що адаптувалися до вимкнень світла, свідчить опитування Gradus Research.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі