Половина українців (51%) вважають, що вже адаптувалися до відключень світла, свідчить опитування Gradus Research на замовлення «Суспільного».

Більше третини (38%) думають, що радше адаптувалися, а 13% повною мірою. Водночас 39% кажуть, що ще не змогли адаптуватися, а ще 10% опитаних важко визначитися з відповіддю.

Серед тих, хто зміг адаптуватися, 56% складають чоловіки й 47% жінки. Найбільш адаптованою почуває себе молодь від 18 до 24 років (22% серед цієї вікової категорії вважають, що повністю адаптувалися). Також легше далася адаптація жителям міст до 50 тисяч населення (повністю адаптувалися 17%, а у більших містах – лише 8%).

Чим найчастіше займаються українці під час відключень світла

  • Найбільше, 44%, займаються хатніми справами;
  • 18% респондентів відпочивають (можливість приділити час собі, косметичні процедури);
  • 18% також дивляться контент у Інтернеті (перегляд новин та відео);
  • 17% продовжують навчатися або працювати;
  • 13% приділяють час своїм хобі та дозвіллю;
  • 13% спілкуються телефоном, онлайн чи наживо;
  • 13% ходять або їдуть у справах.

Лише 3% опитаних переходили до іншого місця, де світло було (до родичів, друзів або у кафе).

Під час відключень світла жінки частіше за чоловіків займаються хатніми справами, хобі та дозвіллям. Натомість чоловіки частіше продовжують навчатися чи працювати (20% на противагу 14% серед жінок), слухають музику, дивляться фільми чи серіали, займаються фізичною активністю.

Молодь частіше за інших займається хобі чи дозвіллям (32%), слухає музику, дивиться фільми й серіали (30%) чи продовжує навчатися та працювати (26%). Люди літнього віку, від 55 до 60 років, майже завжди займаються хатніми справами або відпочивають.

У великих містах, де більше 50 тисяч жителів, частіше відпочивають, ніж у менших містах (22% на противагу 15%), проводять час у мережі, спілкуються телефоном, онлайн чи наживо або йдуть у справах.

Дослідження проводили 28–29 жовтня за допомогою мобільного додатку. Опитали 1000 повнолітніх респондентів на всій території України, крім тимчасово окупованих територій та зон активних бойових дій.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


З 10 жовтня РФ атакує обʼєкти енергетичної інфраструктури України в різних регіонах. Через це «Укренерго» час від часу застосовує аварійні відключення світло й просить українців ощадно користуватися електроприладами в години пікового навантаження (вранці, з 07:00 до 11:00, і ввечері з 17:00 до 23:00).

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі