Щоб обміняти лампи розжарювання на світлодіодні, у застосунку «Дія» можна буде записатися на бета-тестування з 16 січня.

UPD. У «Дії» відкрили запис на бета-тестування. Долучитися можна за посиланням.

Відповідну постанову про експериментальний проєкт для ефективного споживання електроенергії затвердив уряд.

Проєкт реалізують Мінцифри й Мінекономіки за підтримки ЄС. Взяти участь у програмі можуть українці віком від 18 років.

Як це працює

Обміняти лампи на пошті можна буде з попереднім замовленням у застосунку чи без нього. Але попередня заявка гарантує, що лампи будуть у відділенні «Укрпошти». На 5 ламп розжарювання будуть обмінювати 5 LED-ламп.

Забрати їх можна буде протягом пяти робочих днів після підтвердження в застосунку. Для цього потрібен паспорт й ідентифікаційний код. 

Масштаби програми

На першому етапі планують замінити до 500 тисяч ламп у шести регіонах України. Після цього, орієнтовно за два тижні, проєкт запустять у звичайному режимі по всій території України, розповів прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

В «Укрпошті» кажуть, що обмін лампами почнуть наприкінці січня. Їхнє постачання організують у кілька етапів протягом кількох тижнів й охоплять, зокрема, пересувні відділення в невеликих селах.

Заміна звичайних ламп на світлодіодні допоможе зекономити електроенергію й зменшити навантаження на електромережу, додає міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Програму обміну старих ламп розжарювання на нові світлодіодні анонсували в Мінекономіки 13 грудня. Загалом планують провести заміну 50 мільйонів ламп. Частково цю програму профінансує Єврокомісія, яка виділить кошти для 30 мільйонів LED-ламп.


У Мінекономіки також зазначили, що заміна 50 мільйонів лампочок розжарювання зможе заощадити роботу одного реактора потужністю 1 МВт, а LED-лампи споживають у 7–8 разів менше електроенергії, ніж лампи розжарювання.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі