Transparency International Ukraine провела дослідження, які українські міста перейменували найбільше топонімів із початку повномасштабного вторгнення РФ.

За цей час 33 міста України змінили назви понад 2213 топонімів. Серед лідерів – Київ (237), Вінниця (232), Кривий Ріг (183), Камʼянське (182) і Суми (179).

Згідно з дослідження Transparency International Ukraine, девʼять міст тільки-но почали консультуватися з громадськістю щодо перейменувань, а ще вісім навіть не запускали цей процес.

Загалом дослідили роботу 50 українських міст за цим напрямом.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Загалом у Києві планували перейменувати близько 300 вулиць, назви яких повʼязані з Росією. Щодо нових назв для 296 топонімів провели електронне голосування в застосунку «Київ Цифровий». Але експертна комісія прийняла не всі результати голосування. Зокрема, площу Льва Толстого рекомендувала перейменувати на Павла Скоропадського.


У листопаді Київради таки проголосувала за перейменування 11 вулиць, які обрали під час голосування в застосунку «Київ Цифровий». На початку грудня депутати Київради перейменували ще 32 вулиці, провулки й бульвари, назви яких пов’язані з Росією й радянським минулим. Зокрема, бульвар Дружби Народів перейменували на честь Миколи Міхновського.


12 січня у застосунку «Київ Цифровий» завершилося голосування за нові назви для кількох вулиць і станцій метро в Києві. Зокрема, проголосували за перейменування станції метро «Дружби народів» на «Звіринецьку», а площі Льва Толстого – на площу Українських Героїв.

Пропозицію перейменувати станцію «Дружби народів» на честь історичної місцевості Звіринець підтримали 76% користувачів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі