В Україні ухвалили реформу у сфері пасажирських автобусних перевезень. Зокрема, відтепер для міжобласних перевізників влаштовуватимуть регулярні конкурси, повідомили в Міністерстві інфраструктури.

Основна мета реформи – полегшити доступ на ринок для нових перевізників, демонополізувавши сферу перевезень, кажуть у міністерстві.

Що змінилося

  • Перевізникам, які працюють на міжобласних маршрутах упродовж кількох років, не дозволятимуть продовжувати дію дозволів, натомість запровадять регулярні конкурси.
  • Документи для участі в конкурсах на міжобласних маршрутах перевізники подаватимуть в електронній формі, а не в паперовій, як це було раніше. Це дозволить мінімізувати корупційні ризики, кажуть у Мінінфраструктури.
  • Запровадять систему балів для оцінки перевізника на конкурсі. За порушення правил дорожнього руху претендент втрачатиме бали.
  • Учасників усіх наступних конкурсів зобов’яжуть збільшити кількість автобусів, пристосованих для людей з інвалідністю й інших маломобільних груп. Із 2023-го інклюзивними мають бути щонайменше 50% автобусів перевізників на міських маршрутах і 20% на приміських.

«Фактично ми урівнюємо в праві працювати й надавати послуги людям всіх: і тих, хто роками господарював на маршрутах, і тих, хто донині міг тільки мріяти про право вийти на лінію. Завдяки цьому ми можемо отримати підвищення якості послуг», – прокоментував Мустафа Найєм, заступник міністра інфраструктури.

Також перевізникам заборонили використовувати автобуси, перероблені з вантажних транспортних засобів.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Львівська область першою в Україні вводить е-квиток у приміських маршрутках. Реалізувати проєкт планують за пів року. Квитки можна буде буде купувати в мобільному застосунку.

У грудні 2022-го набрала потрібні голоси петиція про введення безготівкової оплати в маршрутках Києва.


У жовтні 2021 року в Києві прибрали з рейсів понад 200 маршруток, бо перевізники мали підроблені документи на них, зокрема неправильно вказували пасажиромісткість автобусів, період оновлення автопарку й інформацію щодо екологічності машин. Їх замінили на автобуси «Київпастрансу».

Також у 2021 році ввели нові правила для приватних перевізників. Згідно з ними, водій у маршрутці має бути в уніформі й спілкуватися українською мовою, не вмикати музику в салоні, температура влітку має бути не більше +22°С, а взимку не менше +15°С. Також автобуси мають бути пристосовані для маломобільних пасажирів, а ще – розраховані мінімум на 60 місць й обладнані відеокамерами.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі