Київська міська державна адміністрація ще більше посилює вимоги до маршрутних перевізників.

Перевізники, які братимуть участь у новому конкурсі 10 грудня, повинні відповідати додатковим вимогам:

  • Автобуси мають бути розраховані на 60 місць і більше.
  • Автобуси мають відповідати стандарту ЄВРО 5 (екологічний стандарт, що регулює вміст шкідливих речовин у вихлопних газах).
  • У салонах треба обладнати датчики підрахунку пасажиропотоку.
  • Над входами, а також у передній і задній частинах салону треба встановити мінімум чотири відеокамери з високою чіткістю зображенн (для запису відео з салону та кабіни водія). Запис зберігатиметься впродовж двох місяців, і місто матиме можливість його використовувати.

Водночас зберігаються інші вимоги: кондиціонери та система обігріву, доступність для маломобільних пасажирів, кнопки виклику, інформаційний плакат про водія тощо.

Конкурс проведуть 10 грудня, він стосується 16 міських маршрутів: №36, 22, 50, 57, 105, 191, 245, 402, 417, 418, 421, 441, 487, 558, 573 та 581.

За словами заступника голови КМДА, це буде не останній конкурс у 2021 році, має бути мінімум ще один. Він закликав брати в ньому участь перевізників з усієї України.


У 2021 році в Києві ввели нові правила для приватних перевізників. Згідно з ними, водій у маршрутці має бути в уніформі та спілкуватися українською мовою, не вмикати музику в салоні, температура влітку має бути не більше +22°С, а взимку не менше +15°С. Також автобуси мають бути пристосовані для маломобільних пасажирів.

Контролюють дотримання нових стандартів інспектори Комунальної служби перевезень, які почали працювати з 17 вересня. Для перевірки температурного режиму в салонах придбали спеціальні термометри.

Перевізники, чий термін дії договорів із КМДА сплив, підписали нові угоди й працюють за оновленими стандартами. Іншим КМДА запропонувала підписати додаткові угоди, щоб теж перейти на нові правила. Частина перевізників погодилися. Решта продовжують працювати за старими правилами.

Чотири компанії-перевізники подали позов до суду на департамент транспортної інфраструктури КМДА через нові правила для маршруток.

У жовтні 2021 року в Києві прибрали з рейсів понад 200 маршруток, бо перевізники мали підроблені документи на них, зокрема неправильно вказували пасажиромісткість автобусів, період оновлення автопарку й інформацію щодо екологічності машин. Їх замінили на автобуси «Київпастрансу».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: КМДА