У 2022-му міські адміністрації в сотні разів скоротили витрати на організацію різдвяних свят і встановлення новорічних ялинок, відзначає аналітикиня руху «Чесно» Катерина Березюк.

Більшість міськрад відмовилися встановлювати ялинки. Серед великих міст, наприклад, не ставили ялинки Дніпро й Рівне. Там проти встановлення ялинок виступила більшість містян.

16 міст, які відповіли на запити «Чесно», сумарно витратили лише 191 тисячу гривень на декорації ялинок й оформлення локацій. У 2021-му святкування обійшлися містам у понад 50 мільйонів гривень.

У містах, де ялинки все ж встановили, з міських бюджетів виділяли мінімальні кошти. Більшість міст використовували ялинки й декорації минулих років.

Новорічна ялинка у Києві. Фото: КМР

Хто скільки витратив

У Луцьку 17 тисяч гривень витратили на оформлення новорічних локацій, в Ужгороді за 50 тисяч придбали конструкцію для фотозони, а в Житомирі за 38 тисяч облаштували «Резиденцію святого Миколая». 23 тисячі витратили на оформлення фотозон у Чернівцях.

Технічне обслуговування й ремонт гірлянд у Миколаєві коштували 63 тисячі гривень. Ялинку містяни прикрасили самостійно. У Сумах жителі також самі виготовили майже 2000 прикрас для живих ялинок.

Новорічна ялинка в Миколаєві. Фото: скриншот із відео «Суспільне»

Львову ялинку подарував місцевий підприємець, встановили її безоплатно. Не виділяли кошти з міського бюджету й у Києві. Конструкцію ялинки, іграшки, енергоощадні гірлянди й генератор надав бізнес.

Ялинка у Львові. Фото: Valeriia Zimena

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Третина українців (34%) не будуть святкувати різдвяні свята, ідеться в дослідженні комунікативної агенції Postmen.

Водночас міста не відмовляються цілком від святкових заходів. У Києві 19 грудня прикрасили головну новорічну ялинку країни й запалили її вогні. Також від генератора засвітили ялинку в Бучі.

У Хмельницькому ялинку встановили на уламок ракети С-300, а у Львові прикрасили протитанковим їжаком виготовленим з алюмінієвого тавра. А на площі в Кропивницькому встановили не одне, а 12 дерев.

У Миколаєві теж встановили новорічну ялинку у воєнному стилі. Скульптуру покровителя міста Святого Миколая, яку ще в жовтні закрили від обстрілів мішками з піском, додатково покрили шістьма маскувальними сітками й прикрасили ілюмінацією.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Valeriia Zimena