Третина українців (34%) не будуть святкувати різдвяні свята, ідеться в дослідженні комунікативної агенції Postmen.

Попри повномасштабну війну, 66% українців планують відзначати новорічно-різдвяні свята. Серед них абсолютна більшість, 94% респондентів, планує святкувати вдома з близькими родичами.

Інші відзначатимуть на роботі (керівники й заступники стали працювати вдвічі більше, на 78% більше проводять часу на роботі правоохороні органи, підприємці – на 6% більше). Більше половини, 55%, відпочивають менше, ніж минулого року, й у принципі не говорять про відпочинок.

Майже половина серед тих, хто святкує, не планує витрачати більше 1000 гривень на святкування.

На новорічні подарунки планують витратити в середньому 2190 гривень (60 доларів). У листопаді ця цифра становила 78 доларів (2862 гривні).

На 4% зросла частка тих, хто взагалі не робить різдвяні подарунки, як порівнювати з 2020 роком. 70% купують подарунки в останній момент, найбільше планують купувати солодощі й дрібні сувеніри. Третє місце – за донатами на ЗСУ.

Повні результати дослідження можна переглянути за посиланням.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Дослідження передріздвяних настроїв Postmen уперше провели у 2020 році. Агенція опитала 1166 громадян України, 45% чоловіків і 55% жінок в усіх регіонах, вікових групах, типах населених пунктів і з різними рівнями доходів домогосподарств. Опитування проводилося методом Google-анкети, яку поширювали у Facebook й Instagram з 24 листопада по 12 грудня.


Більше 60% українців витратять частину новорічного бюджету на допомогу ЗСУ або тим, хто постраждав від війни, свідчить опитування компанії «Делойт».

Дві третини українців очікують, що наступний 2023 рік буде кращим за попередній, свідчать дані соціологічного дослідження групи «Рейтинг».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі