Криголам «Ноосфера», який Україна придбала у Великої Британії у 2021-му, вирушив у другий антарктичний рейс, повідомили у Національному антарктичному науковому центрі.

Судно вийшло з Кейптауна у Південно-Африканській Республіці та прямує до Антарктиди, цьогоріч – із тризубом на борту.

В експедиції разом із українськими фахівцями беруть участь польські науковці, тож спочатку «Ноосфера» вирушить до польської антарктичної станції «Арцтовський», яка розташована на острові Кінг Джордж.

Потім криголам доставить вантажі та українську команду технічних спеціалістів на станцію «Академік Вернадський». Фахівці мають завершити модернізацію інфраструктури станції. Цього сезону планують, зокрема, замінити систему опалення та облаштувати новий майданчик для зберігання човнів.

Криголам має дістатися станції «Академік Вернадський» до кінця січня 2023-го.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


«Ноосфера» стала першим українським судном, оснащеним сучасною системою динамічного позиціювання. У перший рейс до Антарктиди криголам вирушив у січні 2022-го. Він доставив на станцію «Академік Вернадський» команду 27-ї української експедиції.

Українській антарктичній станції криголам продали після 30 років служби у складі Британської антарктичної місії. За інформацією української сторони, він обійшовся у 5 мільйонів доларів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі