Велика Британія передала Україні дослідницький корабель RRS James Clark Ross для проведення антарктичних місій, повідомляє посольство Британії в Україні.

Після 30 років служби у складі Британської антарктичної місії криголам продали українській антарктичній станції «Академік Вернадський». За інформацією української сторони воно обійшлося у 5 мільйонів доларів.

Національний антарктичний науковий центр повідомив, що після переоформлення всіх потрібних документів судно вже під українським прапором зможе вирушити з Данії, де зараз базується, до України. Планується, що криголам прийде до Одеси на початку осені цього року.

У британському посольстві заявили, що у 1996 році саме цей криголам доставив першу українську місію на колишню британську станцію «Фарадей», яку потім також передали українській стороні («Академік Вернадський»).


Науковий комітет з антарктичних досліджень (SCAR) зареєстрував нову географічну назву півострова Київ в Антарктиді. Офіційна назва стала Kyiv Peninsula, а не Kiev Peninsula, як було раніше. 

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Посольство Британії