Криголам «Ноосфера», який Україна придбала у Великої Британії, 28 січня вирушив з Одеси в перший рейс до антарктичної станції «Академік Вернадський», повідомляють в Офісі президента України.

За словами директора Національного антарктичного наукового центру Євгена Дикого, криголам доставить на станцію «Академік Вернадський» команду 27-ї української експедиції.

Вона замінить дослідників, які нині перебувають на станції, а також візьме на борт групу вчених, які досліджують Південний (Антарктичний) океан.

Також в Офісі президента кажуть, що «Ноосфера» стала першим українським судном, оснащеним сучасною системою динамічного позиціювання.


У британському посольстві заявили, що в 1996 році саме цей криголам доставив першу українську місію на колишню британську станцію «Фарадей», яку потім також передали українській стороні («Академік Вернадський»).

Після 30 років служби у складі Британської антарктичної місії криголам продали українській антарктичній станції «Академік Вернадський». За інформацією української сторони, він обійшовся в 5 мільйонів доларів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: Національний антарктичний науковий центр