Київську міську раду через суд зобовʼязали укласти протягом місяця охоронний договір на садибу Штамма в Бучі, повідомив міський голова Анатолій Федорук.

У документі мають бути вказані терміни виконання реставраційних і відновлювальних робіт.

Фото: Анатолій Федорук

«Тож, розраховуємо, що памʼятку також буде відбудовано і вона стане справжньою перлиною нашого міста», – зазначив Федорук.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Садиба Штамма – це будинок в неороманському стилі з двома баштами, розташований на вулиці Києво-Мироцькій у місті Буча. Маєток збудував у 1900-х роках інженер і радник правління новозбудованої Києво-Ковельської залізниці Штамм. В одному з будинків на території маєтку він організував школу для бідних сільських дітей.

Штамм прожив у маєтку лише до 1917 року. За радянських часів будівлю разом із територією перетворили на дитячий будинок. Після Другої світової війни тут став розміщатися дитячий санаторій «Дружний». До 2000-х років тут проходили реабілітацію діти з психоневрологічними захворюваннями, але у 2004 році в будівлі сталася пожежа, унаслідок чого вона сильно постраждала. Після цього санаторій не використовували, будинок продовжував руйнуватися, територія була закинута.

У 2019 році будинок Штамма набув охоронного статусу як щойно виявлена пам’ятка. Він перебуває у власності КМДА.

Департамент охорони здоров’я, на балансі якого він перебуває, в 2021 році казав, що «вирішує питання» щодо реставрації садиби. Водночас охоронний договір на будівлю так і не був підписаний. Київська обласна прокуратура звернулася до Окружного адміністративного суду Києва з позовом, у якому вимагала Київраду укласти охоронний договір на будинок та відремонтувати його.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі