Департамент охорони здоров’я КМДА «вирішує питання» щодо реставрації садиби Штамма в місті Буча, яка перебуває на його балансі як дитячий санаторій «Дружній», повідомляє KV.

На базі маєтку Штамма хочуть створити медичний реабілітаційний центр для дітей.

Міський голова Бучі Анатолій Федорук повідомив, що міська рада готова співфінансувати відновлення маєтку разом із КМДА.

«Ми переконані, що цю пам’ятку архітектури дійсно можна відновлювати як дитячий оздоровчий заклад чи інший санаторій, на розсуд власника [КМДА]. Але однозначно будівля і територія – це рекреаційна зона й має бути збережена», – зазначив він.

Раніше він вимагав від Київради, щоб та уклала охоронний договір на будівлю й провела відновлювальні роботи.


Садиба Штамма – це будинок в неороманському стилі з двома баштами, розташований на вулиці Києво-Мироцькій у місті Буча. Маєток збудував у 1900-х роках інженер і радник правління новозбудованої Києво-Ковельської залізниці Штамм. В одному з будинків на території маєтку він організував школу для бідних сільських дітей.

Штамм прожив у маєтку лише до 1917 року. За радянських часів будівлю разом із територією перетворили на дитячий будинок. Після Другої світової війни тут став розміщатися дитячий санаторій «Дружний». До 2000-х років тут проходили реабілітацію діти з психоневрологічними захворюваннями, але у 2004 році в будівлі сталася пожежа, унаслідок чого вона сильно постраждала. Після цього санаторій не використовували, будинок продовжував руйнуватися, територія була закинута. Маєток Штамма перебуває у власності КМДА.

У 2019 році будинок Штамма набув охоронного статусу як щойно виявлена пам’ятка.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Сергій Венцеславський; вікіпедія