Київська обласна прокуратура вимагає привести до належного стану будинок Штамма в Бучі. 

Працівники прокуратури звернулися до Окружного адміністративного суду Києва з позовами. У них просять зобов’язати Київську міську раду укласти охоронний договір на будинок Штамма, відремонтувати його та здійснити реєстрацію права власності на будівлю.

У 2019 році садибу внесли до переліку об’єктів культурної спадщини Київської області.

У прокуратурі повідомляють, що зараз архітектурна пам’ятка у занедбаному стані. Її не використовують за функціональним призначенням, а балансоутримувач не вживає заходи для відновлення будівлі. 


Садиба інженера Вернера Штамма, який керував будівництвом Києво-Ковельської залізниці, побудована на початку XX століття. Це двоповерховий будинок в неороманському стилі, прикрашений складним цегляним декором. Садиба має статус архітектурної пам'ятки місцевого значення.

В одній із будівель, розташованій у межах маєтку, Штамм створив школу для бідних сільських дітей. Після 1917 року там був санаторій, де проходили реабілітацію діти з психоневрологічними захворюваннями.

У 2004 році в будівлі сталася пожежа, унаслідок чого вона сильно постраждала. Після цього санаторій не використовували, будинок продовжував руйнуватися, територія була закинута. Маєток Штамма перебуває у власності КМДА. Департамент охорони здоров’я КМДА казав, що «вирішує питання» щодо реставрації садиби. А Бучанська міська рада заявляла, що готова співфінансувати відновлення маєтку разом із КМДА.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка та фото: SNCH; Wikimedia Commons