Із фрагмента 400-річної липи Петра Могили, стовбур якої навесні зламався через негоду, зроблять артоб’єкт, пише видання Liga.net.

Пошкоджені гілки дерева вирішили не утилізувати, а використати для створення інсталяції. Це буде художній об’єкт кубічної форми, який на 100% складатиметься з пошкодженого історичного гілля, відзначає видання.

Працюватиме над об’єктом скульптор Костянтин Скритуцький. Робота називатиметься Re-Forma, її мають представити навесні 2023-го й розмістити поряд із липою.

За словами кураторки проєкту Олени Зубкової, Re-Forma – це спосіб екологічного зберегти найціональну культурну спадщину й історію, а ще це «шана реформаторській постаті Петра Могили, який вплинув на політичні, освітні й церковні процеси в Україні 17 століття».

Започаткували проєкт Інвестиційна компанія Dovgiy Family Office разом із засновницею громадської організації «Місто-сад» Євгенією Кулебою.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Липа Петра Могили – пам’ятка природи місцевого значення, одна з найстаріших лип Києва. Росте на початку Андріївського узвозу, поруч із Національним музеєм історії України й залишками фундаменту Десятинної церкви. Дерево взяли під державну охорону в 1972 році.

За легендою, липу посадив митрополит Петро Могила в 1635 році на честь часткової відбудови Десятинної церкви. За іншими версіями, липі може бути й понад 500 років.

12 травня під час буревію у 400-річної липи відламалася частина стовбура. Фахівці оглянули дерево і встановили, що його ще можна врятувати. Липу полікували того ж місяця.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

ОБКЛАДИНКА Й ФОТО: КМДА