Спеціалісти проведуть санітарну обробку та фіксацію 400-річної липи Петра Могили, яка постраждала через негоду, повідомляє КМДА.

Спершу оброблять «рану» та змонтують сітку на отвір, який утворився, коли відламалася частина стовбура. Також проведуть розвантажувальну обрізку дерева та встановлять тимчасову опору для гілки.

Надалі потрібно буде розробити систему догляду за раною, а для фіксації дерева – спроєктувати та встановити систему динамічної стабілізації крони.

Гілка зламалася через анатомічну ваду розвитку стовбура – кору, що вростає, вважає біолог-дослідник Ігор Сінгер. Крім того, у липи розвивалися стовбурові інфекції, оскільки встановлена два десятиліття тому підпора почала вростати всередину дерева.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Липа Петра Могили – пам’ятка природи місцевого значення, одна з найстаріших лип Києва. Росте на початку Андріївського узвозу, поруч із Національним музеєм історії України та залишками фундаменту Десятинної церкви. Дерево взяли під державну охорону в 1972 році.

За легендою, липу посадив митрополит Петро Могила в 1635 році на честь часткової відбудови Десятинної церкви. За іншими версіями, липі може бути й понад 500 років.

Загалом у Києві приблизно 150 пам’яток природи, з них понад 100 – це дерева або групи дерев.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка й фото: КМДА