Через вітер у Києві ввечері 12 травня постраждала 400-річна липа Петра Могили, повідомляє КМДА.

За попередніми даними, у дерева відламано частину стовбура. Фахівці КО «Київзеленбуд» спільно з арбористом обстежать пам’ятку природи та нададуть детальну інформацію про пошкодження.

Фото: Управління екології та природних ресурсів КМДА

UPD. За оцінкою фахівців, дерево вдасться зберегти. «За попередньою оцінкою легендарну липу вдасться зберегти. Разом із колегами зробимо для цього все можливе», – сказав начальник Управління екології та природних ресурсів КМДА Олександр Возний.

UPD. Депутатка Київради Євгенія Кулеба каже, що дерево будуть рятувати.

«Вчора під час буревію дерево розкололося практично навпіл. Останніми роками його активно лікували, але, мабуть, іноді рятує лише ампутація частини», – зазначила вона.

Фото: Євгенія Кулеба

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Липа Петра Могили – пам’ятка природи місцевого значення, одна з найстаріших лип Києва. Росте на початку Андріївського узвозу, поруч із Національним музеєм історії України та залишками фундаменту Десятинної церкви. Дерево взяли під державну охорону в 1972 році.

За легендою, липу посадив митрополит Петро Могила в 1635 році на честь часткової відбудови Десятинної церкви. За іншими версіями, липі може бути й понад 500 років.

Загалом у Києві приблизно 150 пам’яток природи, з них понад 100 – це дерева або групи дерев.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі