У чотирьох областях України стартував пілотний проєкт нового виду епідеміологічного нагляду: на наявність COVID-19 досліджують господарсько-побутові стічні води, повідомляє МОЗ. Це допоможе з’ясувати реальну картину поширення коронавірусної інфекції, відзначають у міністерстві.

Де будуть дослідження

Дослідження будуть проводити в Кіровоградській, Львівській, Дніпропетровській і Чернівецькій областях. У цих регіонах визначили 17 точок відбору стічних вод.

Тестуватимуть зразки в лабораторіях Львівського й Дніпропетровського центрів контролю та профілактики хвороб МОЗ.

Навіщо це робити

Дослідження стічних вод на наявність COVID-19 – це спосіб кількісно оцінити реальну присутність вірусу в популяції.

Такі дослідження вже проводять у Нідерландах, Австралії, США, Франції, Італії, Австрії. Відповідно до висновків, існує зв’язок між концентрацією вірусу в стічних водах і рівнем зараження популяції.

Вірус присутній у біологічних виділеннях інфікованої людини незалежно від того, має вона симптоми, його можна виявити у випорожненнях людини протягом кількох годин після інфікування та надалі. Отже, вірус у стоках можна виявити до того, як він пошириться серед людей, і до виявлення симптомів у перших пацієнтів, відзначають у МОЗ.

Такі дослідження допоможуть з’ясувати реальну картину поширення коронавірусної інфекції в регіоні, тобто врахувати безсимптомних носіїв і тих, хто не звернувся до лікаря.

Окрім того, за результатами моніторингу можна буде прогнозувати ситуацію з поширенням вірусу на кілька тижнів наперед.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


В Україні за тиждень зареєстрували понад 36 тисяч нових випадків COVID-19. Це менше, ніж за попередній тиждень.

Загалом про зростання рівня захворюваності на COVID-19 в МОЗ повідомляють з серпня 2022 року.


В Україні зараз роблять базовий курс вакцинації від COVID-19, а також перший і другий бустер. З вересня МОЗ внесло зміни в схеми вакцинації, дозволивши вводити другу бустерну дозу всім повнолітнім, а також робити щеплення дітям від пʼяти років. Що потрібно знайти про другий бустер, ми зібрали тут.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі