Під Аркою дружби народів (яку планують перейменувати на Арку свободи українського народу) пропонують встановити 15-метрову скульптуру «Привида Києва».

Це проєкт команди Sarapii&Co. Він передбачає встановлення білого з позолотою монумента льотчика-архангела, який механічними крилами захищає маленьку дівчинку.

На спині «Привида Києва» – літак і 40 зірок, які «за легендою, мають символізувати кількість збитих літаків ворога», кажуть у Sarapii&Co.

Автори скульптури зазначають, що скульптура повинна бути висотою в 15 метрів, щоб її «було видно з висоти пташиного польоту».

Окрім того, у Sarapii&Co хочуть створити 10 ідентичних мініскульптур, а зараз уже продають 10 NFT-токенів.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Радянську скульптуру двох робітників, встановлену як символ «возз’єднання України та Росії», демонтували 26 квітня. Під час демонтажу в однієї з фігур відвалилася голова (мер Києва зазначив, що саме в робітника-росіянина). Щоб зняти памʼятник, довелося спиляли його основу, бо постамент не піддався.

Другу скульптурну композицію під Аркою дружби народів, яка зроблена з червоного граніту та зображує Переяславську раду, поки що закриють опоряджувальними матеріалами. Згодом її теж розберуть.

Саму ж арку хочуть перейменувати на Арку свободи українського народу (нову назву запропонував міський голова Віталій Кличко) та підсвітити кольорами українського прапора.

Арка дружби народів – скульптурна композиція на території Хрещатого парку, поблизу Європейської площі, встановлена в 1982 році до 60-ї річниці створення СРСР. Композиційно монумент складається з трьох елементів: арки з титану, бронзового памʼятника двом робітникам і скульптури з граніту, яка зображує сцену Переяславської ради.

Можливий демонтаж арки й памʼятників під нею обговорювали останні сім років. На час проведення Євробачення у 2017 році її зробили різноколірною. А у 2018 році на ній зʼявилася тріщина – так хотіли привернути увагу до втримання українських політвʼязнів у росії.

Ще напередодні повномасштабного вторгнення росії ми запитували в митців, дослідників мистецтва, істориків і чиновників, як бути з Аркою дружби народів і памʼятниками під нею.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі