Арку дружби народів можуть перейменувати на Арку свободи українського народу, повідомив мер Києва Віталій Кличко. Проєкт відповідного рішення він подав на розгляд Київради.

Він також зазначив, що сьогодні почали демонтаж двох памʼятників під Аркою дружби народів, увечері його планують завершити. Це бронзові скульптури двох робітників, встановлені в 1982 році «на ознаменування воззʼєднання України з росією»:

«І що символічно – коли скульптуру намагалися підійняти краном, відпала голова в російського робітника…»

Другу скульптурну композицію під аркою, яка зроблена з червоного граніту та зображує Переяславську раду, поки що закриють опоряджувальними матеріалами. Згодом її теж розберуть, зазначив міський голова. Саму ж арку, за його словами, перейменують і підсвітять кольорами українського прапора.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Арка дружби народів – скульптурна композиція на території Хрещатого парку, поблизу Європейської площі, встановлена в 1982 році до 60-ї річниці створення СРСР. Композиційно монумент складається з трьох елементів: арки з титану, бронзового памʼятника двом робітникам і скульптури з граніту, яка зображує сцену Переяславської ради.

Можливий демонтаж арки та памʼятників під нею обговорювали останні сім років. На час проведення Євробачення у 2017 році її зробили різноколірною. А у 2018 році на ній зʼявилася тріщина – так хотіли привернути увагу до втримання українських політвʼязнів у росії.

Ще напередодні повномасштабного вторгнення росії ми запитували в митців, дослідників мистецтва, істориків і чиновників, як бути з Аркою дружби народів і памʼятниками під нею.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі