Два памʼятники під Аркою дружби народів у Києві демонтують, повідомив Віталій Кличко.

За його словами, бронзову скульптуру двох робітників, встановлену в 1982 році «на ознаменування воззʼєднання України з росією», демонтують уже на цьому тижні (до 1 травня).

Другу скульптурну композицію під аркою, яка зроблена з червоного граніту та зображує Переяславську раду, поки що закриють опоряджувальними матеріалами. Згодом її теж розберуть, зазначив міський голова.

«Оскільки там складніша процедура, і це займе більше часу. А до того її можна буде використовувати як простір для експозицій», – додав Кличко.

Саму ж арку, за його словами, перейменують і підсвітять кольорами українського прапора.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Арка дружби народів – скульптурна композиція на території Хрещатого парку, поблизу Європейської площі, встановлена в 1982 році до 60-ї річниці створення СРСР. Композиційно монумент складається з трьох елементів: арки з титану, бронзового памʼятника двом робітникам і скульптури з граніту, яка зображує сцену Переяславської ради.

Можливий демонтаж арки та памʼятників під нею обговорювали останні сім років. На час проведення Євробачення у 2017 році її зробили різноколірною. А у 2018 році на ній зʼявилася тріщина – так хотіли привернути увагу до втримання українських політвʼязнів у росії.

Ще напередодні повномасштабного вторгнення росії ми запитували в митців, дослідників мистецтва, істориків і чиновників, як бути з Аркою дружби народів і памʼятниками під нею.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: КМДА