Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки опублікував довідку про те, як урятуватися від атаки безпілотників Shahed-136 іранського виробництва, які використовує російська армія.

«Ці дрони гучні. Коли наближаються, у повітрі добре чутно звук, схожий на роботу двигуна мопеда чи бензопили», – зазначили в центрі.

Як поводитись у разі атаки дрона-камікадзе:

  • почули звук двигуна десь поруч – оцініть становище навколо й тримайтеся осторонь від адміністративних будівель, стратегічних і військових об’єктів;
  • знайдіть укриття та перечекайте атаку;
  • якщо укриття далеко, дотримуйтеся правила «двох стін», які мають відділяти вас від небезпеки. Можна сховатися в підвалах чи цокольних поверхах будинків, підземних паркінгах і переходах;
  • якщо ви потрапили під обстріл на вулиці, знайдіть будь-який виступ, заглиблення в землі або канаву. Укриттям на вулиці також може стати бетонна сміттєва урна або сходинки;
  • лягайте на землю й закрийте голову руками. Прийміть позу ембріона, розверніться ногами в бік стрілянини, прикривши голову руками, і відкрийте рот;
  • якщо знайшли приміщення, обирайте місце в кутку й недалеко від виходу для того, щоб миттєво залишити будинок у разі попадання снаряда. Залишайтеся в укритті мінімум 10 хвилин після завершення обстрілу, адже існує загроза його відновлення;
  • не залишайтеся в транспорті під час обстрілу. Вийдіть і відбіжіть подалі від дороги. І там знайдіть можливе укриття;
  • ховатися в під’їздах, під арками, на сходових майданчиках, у підвалах панельних будинків, біля автомобільної техніки, автозаправних станцій також небезпечно. Намагайтеся не ховатися за автомобілями або кіосками: вони часто стають мішенями.
РФ маркує іранські безпілотники як «Герань». Фото: Міноборони

UPD. Як реагувати на дрони

  • Якщо ви почули звук, схожий на мопед, або побачили дрон у небі, треба негайно сповістити поліцію, військових чи інші силові структури.
  • Якщо ви володієте стрілецькою зброєю, то не варто стріляти самим по дронам, особливо серед багатоповерхової забудови, кажуть в МВС.
  • Якщо ви побачили уламки збитого безпілотника, то не треба викладати фото з бортовим номером. Адже з цієї інформації ворог може дізнатися, чи долетів апарат до цілі, додають у Міноборони.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Росіяни вже атакували дронами-камікадзе типу Shahed-136 Одеську, Миколаївську, Запорізьку, Дніпропетровську й Київську області. У Повітряних силах припускають, що атаки безпілотниками можливі на всій території України.

За даними виробника, дрони можуть застосовуватися на відстані до 2500 кілометрів, але в ЗСУ вважають, що такий дрон може пролетіти не більше 1000 кілометрів. Безпілотники летять на низькій висоті, тому силам ППО їх складно зафіксувати.

Поліція просила повідомляти про підозрілі предмети чи звуки, схожі бензопилу чи мопед.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі