Поліція Київської області просить мешканців повідомляти про підозрілі звуки, предмети й людей.

Звертайтится треба на лінію 102, поліція й відповідні служби обіцяють реагувати на заявки.

Наслідки атаки дронів у Білій Церкві. Фото: поліція Київської області

«Перед вибухом у Білій Церкві багато людей чули в небі звук схожий на мопед або бензопилу. Так працює двигун безпілотника-камікадзе. Дрони можна побачити візуально, адже іноді вони летять на низькій висоті», – зазначає очільник обласного управління поліції Андрій Нєбитов.

Також мешканців попросили не ігнорувати сигналів повітряної тривоги.

Як упізнати іранський дрон-камікадзе

Речниця оперативного командування «Південь» Наталя Гуменюк раніше розповідала, як урятуватися від Shahed-136, які росіяни почали активно використовувати.

  • Ці дрони частіше застосовують проти обʼєктів інфраструктури, адміністративних чи військових обʼєктів, а не проти людей.
  • Іранські безпілотники летять на низькій висоті, тому силам ППО їх складно зафіксувати.
  • Водночас вони гучні, звук нагадує мотор мопеда чи бензопили. Якщо почуєте такий звук, варто сховатися в укритті й триматися подалі від стратегічних обʼєктів.

Місто Білу Церкву під Києвом у ніч проти 5 жовтня атакували дронами-камікадзе типу Shahed-136. Усього було зафіксовано шість влучань і вибухів. У результаті атаки виникла пожежа, пошкоджено три будівлі, одна людина постраждала.

За даними Повітряних сил України, дрони летіли з півдня країни, з Херсонської області або Криму. Загалом запустили 12 дронів, шість із них збили.

Це була перша атака іранських безпілотників по Київській області. Раніше росіяни використовували їх у прифронтових регіонах (Одеській, Миколаївській, Дніпропетровській областях). За даними виробника, дрони можуть застосовуватися на відстані до 2500 кілометрів, але в ЗСУ вважають, що такий дрон може пролетіти не більше 1000 кілометрів. Утім, у Повітряних силах припускають, що атаки безпілотниками можливі на всій території України.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі